Ивайловград - Орестиада - Дидимотихо - Одрин - 186.00 лв

категория: Екскурзии Автобусни

ОТ 26 април 2020 ДО 28 април 2020

Екскурзия до ИВАЙЛОВГРАД – ОРЕСТИАДА – ДИДИМОТИХО – ОДРИН – 186.00 лв.  

Подарете си една екскурзия с която ще се докоснете и запознаете с множество впечатляващи културно-исторически забележителности и природа в градовете Ивайловград, Дидимотихо – „града на замъците митовете и легендите“, Орестиада – „най – новия град в Гърция“ в областта Еврос – Гърция и Одрин - града на фонтаните, пехливанските борби и плодовите сапунчета. 

3 дни / 2 нощувки 

Дати: 26.04 – 28.04.2019г.

ПРОГРАМА 

1ви ден: Варна – Мезек – Ивайловград  
Отпътуване от Варна за с. Мезек и посещение на средновековната Византийската крепост „Неузетикон” от края на ХІ в., която се издига на възвишението „Калето” над селото. Мезешката крепост е едно от най-добре запазените укрепления в Родопите и в цяла България. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се само на 1 км от гръцката граница. От нея се разкрива красива панорамна гледка. От там се вижда и внушителната Тракийска куполна мавзолейна гробница в могилата „Малтепе” от средата наIV век пр. Хр., която по своите размери се нарежда сред най-големите от този вид до сега. Открита случайно през 1931 г. и е проучена от проф. д-р Богдан Филов. До входа и се стига по коридор, в който е изложена постоянна холографска експозиция, пресъздаваща намерените в гробницата находки чрез огледално-рефлексни холограми. По желание и възможност се посещава Винарната в с. Мезек и се дегустират местни сортове вина. Отпътуване за Ивайловград с преминаване през язовирната стена построена по долното течение на река Арда преди реката да напусне територията на България и да продължи в Република Гърция. Там е изграден и третата, последна ВЕЦ от водноелектрическата каскада „Арда“. Пристигане и настаняване в хотела. Свободно време в центъра на града, където могат да се видят Църквата "Преображение Господне" и Исторически и етнографски музей. По възможност се посещава местна таханджийница, от където може да се закупи прясно изпечен тахан. Вечеря в гръцка таверна с жива музика ( по желание и допълнително заплащане). Нощувка.

2ри ден: Ивайловград – Орестиада – Дидимотихо 
Закуска. Посещение на Вила „Армира” - изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години. Това е най-пищно украсения вилен комлекс (дворец) от римската епоха, разкрит в българските земи, собственост на богата тракийска аристократична фамилия от І век сл. Хр. Останките на вилата се разпростират на близо 1000 кв.м. площ. Вилата била богато украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено добре съхранени са разкошните подови мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Отпътуване в посока Гърция и преминаване през ГКПП Славеево / Кипринос. Продължаваме към Орестиада, най-новият и най-северен град в Гърция, намиращ се почти в края на област Еврос, близо до границата с Турция. Това е вторият по големина град на областта, след областния център Александруполис. Посещение на Историческия и Етнографски музей на Орестиада, който съхранява паметта за живота в региона, с експонати като снимки, местни носии, бродерии, земеделски сечива, оръжия и други. Свободно време за разходка и кафе. Отпътуване за Дидимотихо. Настанянане в хотела. Посещение на православния храм „Света Богородица Елефтеротрия“ (Освободителка) и Етнографския музей на Дидимотихо. На градския площад се намира и джамията, построена по времето на султан Баязид I през XIV век. Близо до града върху хълм, наречен Светия камък се намират и разкопките на древния римски град Плотионополис, основан от император Τраян, който нарекъл селището на името на съпругата си Плотина. Дидимотихо е най-големият оцелял византийски град и един от най-значимите византийски паметници на територията на Гърция. Посещение на Византийската крепост, калето с двете („дидими” – близначки, откъдето произлиза на името на града) укрепителни стени, която се извисява над града. Запазени са по-голямата част от отбранителните зидове с дължина от около 1000 m, както и 24 от 26-те оригинални кули. Там могат да се видят и редицата църкви, жилищни сгради изсечени в скалата пещери, използвани за съхранение на жито, вода и др. Свободно време. По желание и допълнително заплащане вечеря в гръцка таверна. Нощувка.

3ти ден: Дидимотихо, Одрин, Варна  
Закуска. Отпътуване за гр. Одрин , намиращ се само на 1ч.разстояние от Дидимотихо. Градът е на второ място в света по концентрация на археологически паметници и забележителности след Флоренция... Първо ще посетим Музея на здравето - огромен, много впечатляващ комплекс, построен през 15 век от османския султан Баязид ІІ на брега на река Тунджа – с над 100 по-големи и по-малки куполи и две високи, островърхи минарета. През 2004 год. печели приз „Европейски музей на годината". Основната част от комплекса е болница, но в него има още медицинско училище /медресе/, джамия, приют за гости, турска баня, кухня. Днес, музеят е интересно историческо място, но също и удивително място за релакс. Представител на музея ще ни посрещне в малка уютна зала с прожекция на филм за комплекса, на фона на изключително приятна успокояваща музика. Восъчни фигури по подобие на Мадам Тисо пресъздават историята на древната медицина...Вход: 5 турски лири ( време за разглеждане – 60мин.)
По желание, ще опитаме прочутият специалитет на гр. Одрин - таваджигер - пържен черен дроб, приготвен по специална рецепта със свежа салата от различни зеленчуци, пикантен сос и прословутия айрян на комшиите... и ще се насладим на приятната атмосфера... Обядът включва: сезонна салата, прочутият „тава джигер“ или пилешки шишчета / крилца или „пиде – турска пица“ с кашкавал, сирене, микс или по избор, десерт: кюнефе или кадаиф; напитки с допълнително заплащане: цена: 25 турски лири
Заедно ще се отправим към най-посещаваната забележителност в града джамията на султан Селим II – шедьовъра на архитект Синан, славеща се с красивите си мраморни резби, керамични мозайки и най-високите минарета в страната – 72 м. Виждат се дори от България! Според някои мнения „Селимие джами“ надминава по красота дори храма „Света София“ в Истанбул. Интересен е фактът, че джамията е издържала земетресение с магнетут над 7-ма степен по Рихтер. Безплатен вход (време за разглеждане – 30мин.)
Свободно време през което може да се посети базара към джамията.
Около 15:00ч. отпътуваме всички заедно за българската църква „Св. Св. Константин и Елена" - най-старата българска църква в Одрин, построена през 1869 г. с разрешението на местния паша и със средства на българската общност. (време за разглеждане – 30мин.)
Няма да пропуснем и възможоността за шопинг разбира се... Свободно време за посещение на OUTLET MARGI - търговски център в Одрин, прочут с големите намаления на световно известни и турски марки. Впечатлени и доволни тръгваме към ГКПП Лесово, а от там и към Варна.

Необходими документи за пътуване: 
Международен паспорт с мин. валидност 3 месеца преди датата на екскурзията, за лица под 18 години пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено пълномощно от двамата или липсващия родител, акт за раждане и ксерокопие на тези документи, задграничен паспорт или личната карта.

Начин на плащане:  
Капаро от 90 лв. на човек при записване, доплащане - 30 дни преди датата на отпътуване, освен ако изрично не е упоменато - нещо друго в договора за конкретното организирано пътуване.

Цената е калкулирана за група от минимум 40 туристи. 
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на програмата, местата и часовете на пътуването.
ТА “БУЛУЕЙ” ЕОOД е сключила застраховка “Отговорност на Туроператора” с „ДЖЕНЕРАЛИ.

Цената включва

- Комфортно пътуване с туристически автобус;
- 2 нощувки със закуски в 3* хотел; 1 в Ивайловград и 1 в Дидимотихо;
- Магистрални такси и паркинг;
- Водач от агенцията.

Цената не включва

- Входен билет крепост „Неузетикон” и тракийска гробница – комбиниран билет за двата обекта 6лв;
пенсионери 3лв, беседа над 15 човека – 15лв;
- Входен билет във Вила Армира – 5лв.
- Входен билет Историческия - Етнографски музей в гр.Орестиада : 2 евро / възрастен ; 1 евро / дете;
- Вечеря – 10 евро на човек ( салата, основно, хляб, вода, безалкохолно)
- Медицинска застраховка за лица до 65г.– 6 лв. с лимит до 10 000 евро. За лица над тази възраст се доплаща както следва: от 65г. до 70 г.– 50%, от 71г. до 75г. -100 % с лимит до 5000Евро, над 75г - 200% с лимит до 4000 Евро.

Дни

Поръчай