НА СЕЛО В ДОБРУДЖА 40 лв.

категория: Младежки туризъм Екскурзии Ученически екскурзии Пролетна ваканция 1-ви юни

ОТ 01 април 2021 ДО

Здравейте приятели!

Предлагаме ви кратко пътуване до едно селце, разположено в сърцето на житницата на България - Добруджа. То се нарича ДЪБОВИК, защото е било основано на мястото, на гъсти дъбови гори, за които днес единствено свидетества името му......
Едва ли има друго място в родината ни, което природата така щедро да е благословила с благодат – безкрайна равнина с натежали пшенични класове, където се ражда всеки пети хляб на нашата трапеза! Тук са открити следите на най-ранната протоцивилизация на човечеството, като селищната могила “Големия остров” в Дуранкулашкото езеро, където са открити и изследвани образци на най-старата каменна архитектура в континентална Европа, единственият на Балканите храм на богинята - майка Кибела и най-големият засега праисторически некропол в света.
Но преди да стигнем крайната цел на нашето пътуване, ще преминем през град Добрич, носещ името на гордия български владетел Добротица, град, съхранил спомена за исторически събития в музейните си експозиции, място за вдъхновение и преклонение пред литературния гений на един от най-добрите български разказвачи – писателя Йордан Йовков.
В самия център на град Добрич са реставрирани грижливо стари къщи, които пазят спомена за работливата и горда добруджанка, съхранила духа и уюта на добруджанския дом. Тук ще видите “на живо” възродените от миналото занаяти, характерни за местното население.
А интересно е и да надникните във възстановеното килийно училище, където вашите пра-пра-деди са се учили на четмо и писмо....
След кратка почивка, продъжаваме пътуването си към нашата крайна цел, село Дъбовик, следвайки пътя сред обширните нивя.
В края или по-точно, в началото на това малко, китно селце ще ви посрещнат като скъпи гости стопаните на Дъбовик. И първо, ще ви заведат при дъбовете-столетници, оцелели от безжалостната сеч, сполетяла дъбовите гори преди стотина години.
От там, ще ви съпроводят до местната църква, място за изповед, утеха и надежда, която дарява сила в тежък момент и вяра в доброто начало у хората. Затова ще посетим и запалим свещица в селската църквичка за здравето на всички, които обичаме и уважаваме.
Не всеки знае, че това е и родното място на голямата българска поетеса Дора Габе, написала едни от най-хубавите стихотворения за най-малките читатели!!! Надяваме се, да сте прочели някои от нейните творби и да сте се докоснали до голямата и обич към вас - децата!
Дъбовикчани се гoрдеят с Дора Габе, в нейна чест е създадена мемориална експозиция в читалището и бюст-паметник. С голяма любов ще ви запознае с житейския и творчески път на поетесата, а вие ще излезете повече знаещи от това свято място.
От центъра на селото започва нашата разходка с магарешки каручки до къщата с етногрфската експозиция.
По стар обичай ще ви посрещнат с хляб и сол под звуците на добруджанска гайда. Всеки може да вземе участие в демонстрацията на основните дейности на добруджанката: тъкачество, приготвяне на хляб, бродиране и везане, а след това да наблюдава изпълненията на местната група за автентичен фолклор и да опита вкусно направената баница от домакините. По време на престоя, може да се полюлеете на селска люлка, да се научите да играете местно хоро, да се състезавате в карането на търкалце или да плетете гривни с мъниста и цветни конци. 
Надявам се да ви е харесало нашето предложение за разходка по Добруджа. Ще се радваме, ако сте научили нещо полезно, ако сте се забавлявали и останали доволни от преживяното!

 Пакетна цена - 40.00 лв.

Цената е валидна за групи състоящи се минимум от 40 участници.
Цената е актуална и за възрастни придружители.

Цената включва

- Транспорт с лицензиран автобус от гр. Варна
- Консумация питка и безалкохолно
- Етнографска експозиция
- Програма – автентичен фолклор
- Музейна сбирка „Дора Габе”
- Организирани игри от времето на баба и дядо
- Екскурзоводско обслужване

Дни

Поръчай