БУКУРЕЩ – СИНАЯ – БРАШОВ – БУДАПЕЩА – БАНСКА БИСТРИЦА – КРАКОВ – ЧЕНСТОХОВА – ВЕЛИЧКА – КОШИЦЕ - 598 лв.

категория: Екскурзии Автобусни

ОТ 24 април 2020 ДО

Екскурзия    БУКУРЕЩ – СИНАЯ – БРАШОВ – БУДАПЕЩА – БАНСКА БИСТРИЦА – КРАКОВ – ЧЕНСТОХОВА – ВЕЛИЧКА – КОШИЦЕ - 598 лв.

Дати:   14.04.2020г.;     22.09.2020г.;  

ПРОГРАМА:

1 ден:  Варна – Букурещ – Синая – Брашов 460 км
Отпътуване в 05:00ч. от Aрхеологическия музей на ул.“Антим I”. (С преминаване през Шумен, Търговище, В. Търново, Разград и Русе.)
Пристигане в Букурещ около обяд. Панорамна автобусна обиколка: Триумфалната арка, Площада на Революцията, Парламента, Патриаршеската катедрала, Университета. Свободно време.
Отпътуване за Синая. Най-голямата забележителност на този известен планински курорт е замъкът Пелеш, когото мнозина нареждат сред най-красивите в Европа. Строителството му започва през 1873г., по заповед на румънския крал Карол I. Днес замъкът работи като музей, притежаващ изключително богата колекция от произведения на изкуството.
Отпътуване за Брашов - живописно средновековно градче в Трансилвания. Нощувка.

2 ден Брашов – Будапеща 700 км
Закуска. Отпътуване за Будапеща. Настаняване в хотел. Срещу допълнително заплащане, по желание, разходка с корабче по Дунава с включена вечеря. Нощувка.

3 ден:  Будапеща – Банска Бистрица – Краков 396 км
Закуска. Панорамна обиколка на Будапеща: Мостовете на р. Дунав - Ержбетхид, Ланцхид Сечени, Йозефхид, Марджидхид; Бул. Андраши, Площада на Героите с колоната на Милениума и паметниците на най-известните личности от унгарската история; Рибарските Кули, Катедралата Св. Матияш, Паметника на Св. Стефан, Двореца, Парламента. Пешеходна разходка по най-красивата улица на Будапеща Ваци.
Около обяд отпътуване за Банска Бистрица. Пешеходна разходка в Банска Бистрица - най-важния исторически, културен и икономически център в централна Словакия: старият градски площад с Часовниковата кула от 1552 г. ; колоната на чумата; Катедралата – копие на църквата на йезуитите в Рим и седалище на диоцеза на римо-католическата църква от 1776 г.; градския замък – център на административната власт.
Отпътуване за Краков, един от най-красивите градове на Полша, разположен на река Висла, запазил атмосферата на величествените си времена - град, привличащ милиони хора от цял свят. Настаняване в хотел. Нощувка.

4 ден:  Краков
Закуска. Разглеждане на централната част на Краков с местен екскурзовод – един от най-големите в средновековна Европа площади, където е концентриран живота на града. Там се намира най-голямата катедрала – "Мариацката" с характерните си несиметрични кули, криеща един от най-големите готически олтари от 15 век. На площада са още т.н. Сукенници, пазар-тържище, където се е развивала търговия още през 14 век. На горния етаж на тази ренесансова сграда се намира галерията на полската живопис. Още няколко катедрали, множество кафенета, една от най-известните кръчми в града „Подбаранами” са на този забележителен площад.
По една от главните улици „Гродзка”, разходката продължава към хълма Вавел – седалище на принцовете още от 10 век. До средата на 16 век от тук са управлявали владетелите на Полша. Освен ренесансовият замък, интересна за разглеждане е и готическата катедрала от 1364 год., където са саркофазите на кралете. В един от музеите на Краков – Чарторицки се намира и една от най-известните картини на Леонардо да Винчи – „Дамата с хермелина”. Свободно време за самостоятелна разходка или посещения по интереси.
По желание, срещу допълнително заплащане, посещение на някогашния нацистки концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау (сега паметник-музей под закрилата на Юнеско). Укрепените стени, бодливата тел, платформите, казармените сгради, бесилките, газовите камери и фурни за кремация свидетелстват за геноцида на нацистите в бившия концентрационен лагер на смъртта Аушвиц Биркенау, който е бил най-големият в Третия райх - 1,5 милиона души, държани в условия на системен глад, измъчвани и убивани. Лагер – завещание и предупреждение за поколенията за жестокостта проявявана към други човешки същества през двадесети век.
Вечерта, срещу допълнително заплащане, посещение на ресторант във фолклорен стил с вечеря, презентираща полската национална кухня. Нощувка.

5 ден:  Краков – Ченстохова – Величка – Кошице 580 км
Отпътуване за Ченстохова, град, приютил една загадка и мистика, неразгадана и до днес – черната икона или чудесата на божията майка от Ченстохова-царицата на Полша.
През 326 г. Света Елена я намерила в Йерусалим и я дала на сина си – император Константин Велики. Тя построила храм в Константинопол, който да я приюти.
По време на набези срещу града светото изображение било поставяно пред градските стени. Армиите на нападателите удряли и нападали, но иконата винаги спасявала столицата на Източната Римска империя от унищожение.
Отпътуване за мина Величка. Разглеждане на едни от най-известните солни мини в света – Величка – действащи от Средновековието до наши дни, паметник на културата, под егидата на ЮНЕСКО.
Подземната част на мините има около 300 км коридори и около 3 хил. камери на 9 нива, на дълбочина до 327 м. За разглеждане от хилядите туристи, идващи тук, са пригодени 3,5 км на дълбочина от 64 до 135 м. В огромния подземен комплекс има катедрала, където ежеседмично се провеждат църковни служби, зали за конференции и банкети, на дълбочина 125 м работи магазин за сувенири, поща и прекрасен ресторант.
На дълбочина 135 м е изграден рехабилитационен комплекс, където се лекуват хора с алергии, проблеми на дихателните пътища, кожни и метаболистични заболявания. Преживяното в това невероятно място, остава като един прекрасен спомен завинаги. Отпътуване за Кошице, град в източна Словакия. Нощувка.

6 ден:  Кошице – Варна 1100 км
Закуска. Отпътуване за Варна.

Цената включва

- транспорт с лицензиран автобус;
- 5 нощувки със закуска в хотел 2* или 3*;
- панорамен тур на Букурещ;
- панорамен тур на Будапеща;
- панорамен тур на Краков;
- екскурзоворско обслужване;
- представител на Туроператора;

Цената не включва

- застраховка с покритие 5000 Euro – 5 лева;
- гранични и пътни такси - 15 евро;
- вечеря с фолклорна програма в Краков;
- панорамна разходка на пасажерски кораб по Дунав в Будапеща - 16 евро;
- входни такси за музеи и забележителности;
- екскурзия до Освиенцим;
- доплащане за отпътуване от Шумен, Търговище, В. Търново, Разград и Русе – 25 лв.

Намаления

- Деца до 12г., настанени в стая с двама родители - 40 лв.

Деца под 18 г. пътуващи с единия родител, се изисква нотариално заверено разрешително от другия родител / оригинал и две копия / и копие от акта за раждане;
Срок и начин на плащане: 30% от цената при записване, останалата сума се заплаща не по-късно от 14 дни преди пътуването;
Допълнителните мероприятия и услуги: стойността им се определя в зависимост възрастта на туриста и се заявяват при записване;
Минимален брой за осъществяване на пътуването – 40 туриста;
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване;
Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата.

Дни

Поръчай