ЕКСКУРЗИЯ МАКЕДОНИЯ - 305 лв.

категория: Екскурзии Автобусни

ОТ 24 април 2019 ДО

ВАРНА – ЛЕЩЕН – БИТОЛЯ – ОХРИД - СТРУГА - КЮСТЕНДИЛ – ВАРНА 
 
Цена: 305 лв.  При група от минимум 45 души
Цена: 324 лв.  При група от минимум 40 души
  
Брой дни:  5 дни / 4 нощувки 
 
Дата:  24.04.2019г.;   19.09.2019г.
 
*** За групи ученици или корпоративни такива, датите могат да се договорират.
 
1 ден: Варна – Несебър – Магистрала „Тракия” - Пазарджик – Банско - Лещен
При заявен интерес на минимум 15 клиенти от гр. Добрич, тръгваме в 05.00часа, а от град Варна, в 06:00 ч. за с. Лещен. Ваканционно селище Лещен е едно от най-добрите места в България за селски туризъм,намиращо се в Западните Родопи. Селото привлича туристи с автентичния си вид и старите къщи, запазени от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век). Настаняване в хотел. Нощувка.
 
2 ден: Мелник – Петрич – Ново село – Струмица - Охрид
Закуска. Отпътуване за най-малкия град в България - Мелник. Скътан в южните склонове на Пирин, сред пясъчни пирамиди с причудливи форми.Обявен за природен и архитектурен резерват, Мелник привлича хиляди туристи. Виното, което се прави от уникалния български сорт Широка мелнишка лоза, е с великолепно качество, с аромати на зряла череша и билки. Сред забележителностите на градчето, са запазилите се в архитектурно отношение къщи, най-впечатляващата сред които е Кордопуловата. Тя е най-голямата възрожденска сграда в България, а една от най-старите къщи на Балканския полуостров е Болярската къща. След кратък престой, отпътуване за Самуиловата крепост. Тя е изградена върху основите на тракийско и ранно - славянско селище. Разположението на Самуилова крепост е позволявала да се контролира цялата клисура и да се използва като команден военно-стратегически пункт на всички сектори на отбранителната система. Този начин на укрепяване не се среща никъде на друго място, освен в Самуиловата столица, в Преспа.
Отпътуване за Битоля втория по големина в Македония град, известен в миналото, като града на консулствата, заради стратегическото си, кръстопътно местоположение между Беломорието, Егейско море и Централна Европа. Разглеждане на забележителностите на Битоля, свързани тясно с историята на града и на България (в периода 1016-1018 г. Битоля е столица на България). Поради разнообразното си по националност население, през вековете, в града са построени редица храмове, служещи на различни религии. Най-посещаваните храмове от туристите днес са: православния храм „Света Богородица”, построен през 19 век, „Св. Димитър“ от 1830г., католическия и протестантския храм, „Исакие джамия” и „Бялата джамия”, които са разположени в близост до покрития пазар, истински шедьовър на османското строително изкуство. Най-голямо впечатление в Битоля правят прекрасната часовникова кула, датираща от времето на османската империя и църквата „СВ. Димитър”, в която са съхранени прекрасната арка на Исус и Апостолите и френския епископски трон. Отпътуване за Охрид. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
 
3 ден: Охрид – Билянини извори - Манастира „Св. Наум”
Закуска. Пешеходна разходка из Стария град с местен екскурзовод, която ще продължи повече от 2 часа! Пригответе фотоапаратите, защото има какво да запечатате като спомен! Ще посетим - църквите "Св. София" - един важен културен паметник, отразяващ архитектурната и художествената култура на Средновековието, най-голямата средновековна църква в областта, "Св. Климент", "Св. Канео" - църква от 13 в., известна с разположението си, надвиснала на ръба на скала над Охридското езеро, античния амфитеатър, посещение на Билянините извори и манастира "Св. Наум", разположени сред дивна природа, на югоизточния бряг на Охридското езеро. Тук е и гроба на лечителя - чудотворец Свети Наум. Свободно време. Връщане в Охрид. Свободно време. Вечеря. Последна нощувка в Македония.
 
4 ден: Охрид – Струга – Прилеп – Велес – Куманово – Крива паланка – Гюешево - Кюстендил
Закуска. Предстои ни отпътуване за гр. Струга. Тук Охридското езеро се влива във водите на река Дрим и не случайно цар Самуил е избрал това място за да построи своя град. Ще останем за около един час за разглеждане на централната градска част и къщата на братя Миладинови - свидно за всеки българин място. За съжаление, не се допуска посещение вътре в дома на възрожденските българи. Чака ни дълъг път през планинска Македония в посока Прилеп, Велес, Куманово, Гюешево, Кюстендил. Настаняване вечерта в хотел в гр. Кюстендил. Нощувка.
 
5 ден: Кюстендил - София – Магистрала „Хемус” - Варна
Ранна закуска. Отпътуване за Варна. По възможност, посещение на стария град Ловеч. По пътя ще се спира за кратки почивки. Пристигане – надвечер. Разделяме се по-близки и по – обогатени от видяното и преживяното. Навсякъде е хубаво, но у дома е най-добре!

Цената включва

- Транспорт с лицензиран туристически автобус
- 4 нощувки,
- 4 закуски,
-2 вечери в Охрид
- Обиколка с местен екскурзовод в Охрид
- Обиколка с местен екскурзовод в Битоля
- Екскурзоводско обслужване по целия маршрут
- Екскурзоводско обслужване при посещение на манастира Св. Наум и Билянините извори

Цената не включва

- Медицинска застраховка до 65 г. възраст. За възраст по - висока от упоменатата, се доплаща
- Входните такси в църквата "Св. Богородица Перивлепта" (100 денара) и манастира "Свети Наум" (100 денара)
- Вечери в България – по 15 лв. (по желание)

Дни

Попитай